INFORMACIÓ NECESSARIA PER A L'ACTIVITAT DE LES COVES D'ALTAMIRA

2014-01-08 17:13

 

HOMO SAPIENS - PROPOSTA D’activitat: recrear la Prehistòria a l’escola

Un cop explicada la teoria a classe, i després d’haver visionat els vídeos i documents pertinents, tractarem de motivar als nens per transformar una part del col·legi -preferiblement l’entrada de l’edifici- en un racó d’un temps remot, prehistòric. Serà un viatge al passat. Així, entre tots reproduirem una part de l’hàbitat de l’Homo Sapiens: elaborarem una cova prehistòrica. Hem triat l’entrada de l’edifici perquè sol ser el lloc a on normalment hi ha més espai disponible. A part, està a la vista de tothom, moltes persones podran veure el fruit del treball dels alumnes i això servirà com a element extra de motivació. En cas d’haver-hi espai suficient també podríem construir la cova al passadís. Serà convenient realitzar aquesta activitat un mes o tres setmanes abans de Carnestoltes, per tal d’aprofitar l’avinentesa i elaborar posteriorment una disfressa d’home/dona prehistòric (Homo Sapiens, s’entén).

En primer lloc promourem la participació de les famílies mitjançant una nota escrita. En ella se’ls demanarà que col·laborin en la recollida d’informació i de material per a l’estudi de la prehistòria (preferiblement del Paleolític Superior), així com de materials per a l’elaboració de la cova i dels vestits.

 

Activitats

·       Elaboració d’una cova amb paper d’embalar a l’entrada de l’edifici.

·       Pintat de les mans en negatiu a les parets de la nostra cova. Agafarem témperes i resseguirem el contorn de les mans.

·       Retallant bandeixes de Porexpan, crearem siluetes que representaran l’Homo Sapiens, i d’altres que representaran animals (bisons, cavalls, cérvols, porcs senglars). Tot seguit, mitjançant témperes, acolorirem les siluetes i les estamparem a sobre de les parets i sostres. Representarem animals aïllats, escenes de cacera, etc. D’altra banda, caldrà explicar la forma autèntica d’elaboració de les pintures rupestres antigues i els estris que utilitzaven: pincells rudimentaris de pèl animal, etc. Així com l’equivalència de colors: témpera blanca = pedra calcària i talc, témpera marró = argila, témpera taronja = greixos animals, témpera vermella = sang d’animals.

·       Creació d’un llum de moll. Demanarem a algun voluntari que porti una paella petita i vella a classe, que ja no serveixi. Després l’embolcallarem amb paper d’embalar i la pintarem de color gris amb puntets negres, simulant que està feta de pedra. Tot seguit li posarem a dintre herbes trenades que seran la metxa i un ós de plàstic, del qual hauria de sortir el moll que actuaria com a combustible. Per últim la col·locarem a la cova. 

·       Ambientació de la cova. A la paret posterior dibuixarem una foguera i la rodejarem amb pedres. El mestre proposarà a algun alumne voluntari (sempre amb el vist-i-blau dels pares) la creació d’una imitació de l’agulla d’os mitjançant una fusta, pintura blanca i algun ganivet o navalla per donar-li forma. També demanarà voluntaris que portin pedres que s’assemblin a les bifaç, un arc (una branca doblegada i lligada amb corda de jardineria) i fletxes (una branca neta amb una mica de punta). Un cop portin a classe aquests estris seran exposats a tothom i els alumnes explicaran com els han realitzat. A continuació compararem el seu procés d’elaboració amb el que tenia lloc al Paleolític Superior. Per últim, a l’entrada de la cova es col·locarà una mica de molsa i un cartell a on posi la datació (Paleolític Superior, 40000-10000 a.C.).  

·       Taller ornamental. Elaborarem collars amb corda de jardineria i pasta alimentària o closques d’escopinyes, petxines, etc.

·       Taller d’escultura. Elaborarem les figures conegudes com a “Venus” amb argila (fitxa adjunta).

 

Temporització

1era Sessió. Dividirem la classe en quatre grups. Un s’encarregarà del pintat de les mans en negatiu, un altre dels animals i de les escenes de cacera, un altre de dibuixar la foguera i posar les pedres, i un darrer de crear la llum de moll. Qui acabi abans o tingui temps lliure es dedicarà al taller ornamental.

2a Sessió. Taller d’escultura. Mentre realitzen les Venus aniran a visitar la cova per grups. Llavors el mestre farà una recopilació de conceptes i els interrogarà per comprovar els coneixements adquirits.

 

Objectius

·       Intentar que els alumnes coneguin la prehistòria mitjançant un aprenentatge pràctic.

·       Comprendre la forma de vida quotidiana de l’Homo Sapiens.

·       Conèixer el procés de transformació de les eines de treball de l’home a la prehistòria.

·       Conèixer l’art rupestre.

·       Conèixer l’escultura paleolítica.

·       Valorar la imaginació i la intel·ligència dels nostres avantpassats i dels seus descobriments que tant han contribuït al progrés de la humanitat.

 

Continguts

·       La cova

·       La caça i la recol·lecció

·       Les eines

·       Els ornaments

·       El foc

·       L’art rupestre

·       L’escultura paleolítica

·       Potenciació del treball en equip

·       Curiositat per conèixer la historia